Museum

In deze map zijn de foto’s geplaatst die analoog en voor 1994 zijn gemaakt. Vanaf 1994 tot 2002 heb ik bijna niet gefotografeerd. Nu mijn toekomst zich vernauwt en mijn verleden zich verbreedt, is het kieken een hobby geworden. Nu fotografeer ik alleen nog maar voor mijn plezier.Een groot deel van mijn leven heeft fotografie mij ook een inkomen verschaft. In veel Europese en zelfs Amerikaanse watersporttijdschriften zijn mijn foto’s gepubliceerd. In de loop van de jaren werd het redactioneel werk minder en nam het commerciële werk toe. De jachten werden groter en de foto’s ingewikkelder. De interieurs van de miljoenen kostende jachten moesten gelikt worden gefotografeerd. Vliegtuigjes en helikopters werden ingezet om foto’s sfeer en zekerheid te geven. De voorplaat op hoogglanzend drukwerk is de stemmingmaker, hij moet invloed uitoefenen om de toekomstige klant naar de werf lokken om zijn miljoenen daar te besteden. Een schip varend door een woeste zee geeft de folder een andere temperatuur dan een avondopname in een romantische baai met mooie modellen. Toch zal je die opnamen op deze website bijna niet tegenkomen. De opdrachtgevers kochten meestal direct alle rechten en ook de dia’s en negatieven. Geheimhouding was een eis. Rijkaards hebben rare grillen. Ze kopen een onvoorstelbaar duur jacht, kopen een dure ligplaats, kopen een dure speedboot, kopen een helikopter, kopen dure advocaten en techneuten Daarnaast bezitten ze her en der nog een paar huizen en exclusieve auto’s. Hoe dan ook om dat allemaal te onderhouden heb je een goed gevulde bankrekening nodig. Rijk zijn betekent een hoop gedoe. Ervaring daarmee heb ik niet, maar wel van heel dichtbij meegemaakt. Wees op uw hoede!
Vroeger
Vrienden van mij met een redelijk verstand, worden toch soms overmand door het gevoel van weemoed. Het zien van een oude foto, het horen van een oude hit, een geur die ze herinnert uit hun jeugd, de houten boot waar ze ooit in zeilden. Hun ouders hebben  bijna altijd een boot gehad. Dat was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een manier van leven. In de zomer varen, in de winter de boot lakken en schilderen. In het weekeinde was je vaak met je boot bezig. Je kreeg een band met het schip. Nostalgie, ik zocht het nog even op in het woordenboek: verlangen naar dat wat geweest is.
Niet dat een van hen terug zou willen in de verleden tijd. Het is te ver weg, ze zijn niet meer wie ze eens waren. Op deze pagina staan vooral zeilfoto’s en nog wel wat anders uit de verleden tijd.

Er wordt langzaam gescand om foto’s op de pagina museum te krijgen