Larken

De Lark was bijna van het water verdwenen. Na 40 jaar doet de Lark weer mee aan de Sneekweek. In 2009 hebben twee enthousiastelingen twee nieuwe bootjes gebouwd en dat is het moment is van de wederopstanding. Rond 1938 zeilden er nog 27 Larken mee in de Sneekweek. Daarna verdwenen de meeste van hen naar andere klassen.

Nog enige tijd heeft de bierbrouwer J.Ph. Korthals Altes, hij had een ark in de buurt van Heeg, de Lark nog aardig gesponsord. Zijn dochter zeilde rond in een Lark maar had geen tegenstanders. Hij stelde aan de zeilcommissie De Fluessen voor twaalf jongens te zoeken die graag in Larken wilden zeilen. Eén van de condities was dat zij in het zeilseizoen elke maand een wedstrijd mee moesten zeilen. Hij nam alle kosten van het bouwen van de scheepjes voor zijn rekening. Wanneer de jonge heren dat drie jaar achtereen vol hielden, werd de Lark hun eigendom.

Eigenlijk is door het draagvermogen van het voorschip de Lark een duikelaar. Dat is goed te zien op twee foto’s waar de stuurman zijn hele gewicht moet inzetten om het scheepje boven water te houden.

Larker veld-1 Lark -3kopie

Lark - 2 kopie